Využite zľavu 5% na všetky produkty BLANCO, FRANKE a SCHOCK. KÓD ⇢ ZLV5

5 trikov ako vytvoriť industriálny štýl v kuchyni

Kto chce dnes zažiť mestský pocit, vyberie si industriálny štýl ako svoj životný štýl. Prinášame vám inšpiráciu pre funkčný dizajn vášho domu a kuchyne v priemyselnom, industriálnom štýle.

Veľké mestá žijú zo svojej mestskej atmosféry - široké ulice, veľa betónu, sklenené fasády a funkčný dizajn charakterizujú tento typický mestský obraz. Tu je industriálna kultúra hlboko zakorenená. Preto rýchlo našla svoju cestu do interiéru. Kto chce dnes zažiť mestský pocit, vyberie si industriálny štýl ako svoj životný štýl. Prinášame vám inšpiráciu pre funkčný dizajn vášho domu a kuchyne v priemyselnom, industriálnom štýle.

Nový industriálny dizajn: New York 20. storočia

Len na skok od 19. do 20. storočia bola industrializácia v plnom prúde. Robotníci trávili veľa času v továrňach a fabrikách, kde zvárali, kovali a pracovali na prvých montážnych linkách. Počas tejto doby sa priemyselný štýl vyvinul najmä v USA a metropole trendov v New York City. Prví priemyselní dizajnéri v tom čase prebrali funkčnosť a jednoduchosť pracovísk a pracovných nástrojov. Neskôr Bauhaus a architektonické prúdy novej vlny zachytili funkčnú estetiku priemyselného vzhľadu. Charakteristickým znakom industriálneho štýlu je funkčný dizajn: používajú sa iba tie nábytky a spotrebiče, ktoré plnia určitú funkciu. Nadbytočné príslušenstvo, ozdobné vankúše a stena s obrazmi sú nepotrebné. Kto chce žiť v dokonalom industriálnom štýle, vyberie si priestranný podkrovný dom. V New Yorku boli prvé priemyselné návrhy vytvorené v starých továrňach, ktoré boli premenené na byty. Tento životný štýl charakterizujú voľné základové rezy a veľké okenné plochy.

Základná myšlienka Industriálneho štýlu - vystaviť štruktúry na obdiv

Indutriány štýl sa snaží skombinovať v jednej miestnosti čo najviac funkcií. Priestory pre bývanie, spanie, varenie a stravovanie sa spájajú v interiéri, klasická obytná architektúra je tu rozdelená. Typický dizajn kuchyne tvorí ostrov na varenie, ktorý sa nachádza uprostred obývacej izby. Hneď vedľa neho stojí veľký jedálenský stôl, lampy alebo priemyselné svetlá. V srdci priemyselného štýlu stoja materiály podlahy a stien. Typická je betónová podlaha alebo staré, neopracované podlahové dosky. Steny zvyčajne zostávajú neupravené. Nedokonalosť je pri industriálnom štýle vítaná. Dáva miestnosti svoj špecifický charakter. Takže nepotrebuje žiadnu výraznú výzdobu ani doplnky.

V industriálnom dizajne sa vyžaduje zdržanlivosť

Motto industriálneho štýlu znie: menej je viac. V obytnej zóne, ako aj v kuchyni prevažujú jasné formy a štruktúry. S dobre premysleným obývacím konceptom a dobre usporiadanými doplnkami obytné priestory napriek tomu nepôsobia chladno.

Pomocou nasledujúcich tipov implementujete industriálny štýl aj u vás doma:

  • Ponechajte veci nedokončené: steny z kameninovej tehly pôsobia voči vyhladeným betónovým stenám ako akcentový prvok.
  • Vyberte správne farby - v indutriálnom štýle sa používajú najmä šedé, čierne, biele a kovové tóny.
  • Používajte materiály z ocele, skla a betónu - je vhodné použiť stavebné materiály, ktoré sa používajú aj v továrňach.
  • Použite vintage nábytok a ručne robený nábytok - euro palety sa môžu stať vašou pohovkou, ťažké dvere použité ako doska jedálenského stola, či továrenské svetlá dodajú ten správny industriálny nádach

Toto spraví skutočný rozdiel - vynechajte nadbytočné detaily.
Industriálny štýl má tiež tú výhodu, že časovo náročné dekorovanie a umiestnenie príslušenstva trvá len málo času. Pretože čo nie je potrebné, to sa nepoužíva. V tomto zmysle je priemyselný vzhľad tiež veľmi udržateľným životným štýlom.

Čo by ste nemali robiť pri zariaďovaní v industriálnom štýle:

  • Nepoužívajte žiadne vzory -  kvetinové alebo námorné vzory, farebné steny a farebné ozdobné figúrky nie sú dobrý nápad.
  • Vyhnite sa drevenému nábytku - priemyselný dizajn je opakom vidieckého štýlu s teplými farbami a prírodnými materiálmi. Preto sa snažte drevený nábytok vynechať.
  • Nepoužívajte kuchynské skrinky so sklom -  riad, nádoby, kuchynské zariadenia alebo šikovné čistiace prostriedky by nemali byť viditeľné.
  • Vyhnite sa doplnkom bez funkcie - dekorácie použite len v malej miere. Veľkoformátové obrazy alebo neónový nápis vo vintage štýle úplne postačia.

Ak nechcete do vášho domova zakomponovať čisto industriálny štýl, nájdete v štýle Urban Jungle alternatívu. Uchopuje myšlienku priemyselného štýlu a spája ho s retro detailmi a vintage nábytkom. Bujné rastliny, ako napríklad trendová rastlina Monstera, závesné rastliny v závesných košíkoch, aloe vera alebo sukulenty uvoľňujú striktnosť tohto štýlu.

Veľkopriestorový život: Kuchyňa v strede obývacej izby

Stredobodom dizajnu v industriálnom štýle je interiér kuchyne. Často sa nachádza v strede miestnosti v priestore alebo integrovaný do obývačky ako obýtná kuchyňa. Kuchynský dizajn sa orientuje na iný nábytok, takže miestnosť vyzerá ako jeden celok. Veľké predné časti kuchynského vybavenia majú čierny, hnedý, biely alebo kovový vzhľad. Orientuje sa na pracovné dosky vyrobené z ťažkých pracovných dosiek z kameňa či kovu. Kuchynské spotrebiče, chladnička a mraznička sú šikovne integrované do kuchyne, takže ich nevidno. Na prvý pohľad je tento štýl kuchyne jednoduchý, ale nie je tomu celkom tak. Kuchyne v priemyselnom štýle sú zvyčajne plné sofistikovaných technických detailov. Drez je veľký a pohodlne vybavený, pričom jednotlivé funkcie drezov sú sofistikovane ukryté. K dispozícii sú kuchynské batérie s hadicovými sprchami, ktoré sú skryté v armatúre a v prípade potreby je možné ich vybrať. Dosky na krájanie sú umiestnené na dreze alebo odkvape, vďaka čomu je drezová vanička vizuálne neviditeľná.

Trendový betónový štýl v kuchyni

Materiál, ktorý dokonale dopĺňa industriálny štýl je betón. V starých dielňach a halách sa nachádzajú betónové podlahy, ktoré patria do priemyselného štýlu tak, ako sú - so všetkými ich chybami a zárezmi. V interiéri môže byť vizuálne zvýraznený betónový kuchynský blok. Drezy BLANCO v betónovom farebnom prevedení  vyrobené zo silgranitu sa sú ideálne vďaka ich jemnej pórovitej štruktúre a matnému povrchu. Drezy z nehrdzavejúcej ocele na druhej strane vytvárajú skvelý kontrast. Ak máte obavy o váhu betónovej pracovnej dosky, môžete si vydýchnuť. Špeciálne drevené dosky s jemným betónovým náterom sľubujú dokonalý priemyselný vzhľad bez toho aby boli príliš ťažké.

Kuchynský dizajn: podstata je neviditeľná

Aby sa nenarušil čistý štýl s nepotrebnými detailmi, ako sú prostriedky na umývanie riadu, špongie alebo kefa na riad, potrebuje tento priestor vysoko funkčné kuchynské vybavenie.

S odpadovými systémami BLANCO SELECT čistiace prostriedky prakticky zmiznú do spodných skríň priestorovo úsporným spôsobom, ktorý využíva celú hĺbku skriniek. V ponuke BLANCO sa nachádzajú aj užitočné kuchynské doplnky, ako mriežky či plastové nádoby. Tieto pomôcky môžete zintegrovať napríklad s drezom BLANCO PLEON.

Čerešničkou na torte sú dávkovače umývacieho prostriedku, ktoré sú integrované do oblasti drezu. Mnohé z nich v nerezovom prevedení presne zapadnú do industriálneho štýlu vášho domova.

Industriálny štýl je mestská forma životného štýlu, ktorá dokonale odráža veľkomesto. Je vzrušujúci, čistý a na druhý pohľad plný prekvapení. Vďaka našej ponuke drezov a vybavenia si dokážete tento priestor zariadiť harmonicky v jednom štýle.