Využite zľavu 5% na všetky produkty BLANCO, FRANKE a SCHOCK. KÓD ⇢ ZLV5

Ako si vybrať najlepší kuchynský digestor?

Nepríjemný zápach v kuchyni spôsobený varením dokáže eliminovať iba vhodne zvolený digestor. Pri jeho výbere treba dbať na nasledovné pravidlá a parametre.

Veľkosť kuchyne

Potrebný výkon odsávača by mal byť taký, aby dokázal vymeniť/vyčistiť  vzduch v kuchyni za hodinu 6 až 10 krát. Ideálny výkon sa dá zistiť jednoduchým prepočtom:

(Dĺžka x šírka x výška miestnosti) = objem v m3

Túto hodnotu je potrebné vynásobiť číslami 6 a 10 pre získanie rozmedzia, v ktorom by sa mal pohybovať výkon odsávača v m3/hod.

Príklad:

pre kuchyňu rozmeru 4 x 3 x 3 m by to vyzeralo nasledovne:

(4 x 3 x 3) = 36 m3
36 x 6 = 216 a zároveň 36 x 10 = 360

Teda výsledný výkon odsávača by sa mal pohybovať v rozmedzí od 216 do 360 m3/h.

franke-digestory-odsavace-par

Umiestnenie a tvar digestora

Komínové odsávače pár sú vhodné do väčších kuchýň pretože zaberajú viac miesta a zväčša majú motor s vyšším výkonom. Pri ich plánovaní umiestnenia v kuchyni je treba dbať na napojenie na vonkajší odťah.

Ostrovné odsávače pár sú určené pre umiestnenie nad kuchynské ostrovčeky. Majú dostatočný výkonový rámec pre zvládnutie väčších priestorov.

Vstavané odsávače pár sú určené pre montáž do hornej kuchynskej skrinky. Nevýhodou je zmenšenie objemu skrinky telom odsávača, avšak pozitívom je dostatočný výkon digestora, možnosť napojenia na vonkajší odťah a dizajnové zakomponovanie do priestoru kuchyne bez rušivých elementov.

Stropné odsávače sa montujú do stropu, zväčša do sadrokartónovej konštrukcie. Sú napojené na vonkajší odťah, preto sú schopné obslúžiť veľké priestory. Ich nespornou výhodou je dizajn, ktorý nenarúša priestor kuchyne, nevýhodou komplikovanejšia montáž.

Do pracovnej dosky sú odsávače ktoré sa osádzajú za varnú dosku. Zväčša majú výsuvný mechanizmus a preto sú v čase keď sa nevarí sofistikovane ukryté v kuchynskej linke. Tieto digestory predstavujú najmodernejšie riešenie, ktoré je vhodné do moderných a minimalistických interiérov.

Zobraziť ponuku digestorov >>>

Šírka kuchynského digestora

Platí pravidlo, že digestor by mal mať šírku minimálnu a väčšiu než je šírka varnej dosky. Štandardom sú šírky od 40 do 90 cm.

rustikalne-digestory-smeg_1

Spôsob odvetrania a odsávania

Digestory sa rozdeľujú aj podľa toho, či má digestor možnosť vonkajšieho odťahu napojiteľného na komín či šachtu. Je výhodnejšie ak je digestor napojený na vonkajšie odvetranie, nakoľko toto riešenie je účinnejšie než vnútorná recirkulácia vzduchu.

Pri vnútornej recirkulácii sa vzduch očistí cez uhlíkový filter a vráti späť do miestnosti. Digestor neodvedie paru preč do šachty a preto zostáva miestnosť mierne prevlhčená. Navyše opotrebovaním filtra sa postupne stráca účinnosť a efekt čistenia.

Typy filtrov

Kovový tukový filter býva bežnou súčasťou odsávača. Je možné ho umývať v umývačke riadu a slúži na základné prečistenie vzduchu a zachytenie mastnoty.

Papierový filter sa používa len zriedka a slúži podobne ako kovový filter. Po jeho zanesení sa nečistí, ale vymieňa za nový.

Uhlíkový filter patrí k doplnkovej výbave, často krát nie je obsahom balenia a je nutné ho dokúpiť z ponuky príslušenstva. Investícia do uhlíkového filtra sa určite oplatí hlavne ak používate recirkuláciu. Dokáže totižto očistiť vzduch nielen o bežných nečistôt, ale aj o častice, ktoré nedokážu zachytiť kovový či papierový filter. Uhlíkový filter zvyšuje životnosť odsávača pár aj účinnosť čistenia vzduchu.

smeg-digestory

Ovládanie odsávača pár

Tlačidlové ovládanie je klasické mechanické ovládanie stlačením či posunutím príslušného tlačidla.

Dotykové ovládanie je riadené senzormi, ktoré reagujú na dotyk či pohyb. Predstavujú elegantnejšie a modernejšie riešenie, ktoré ale hlavne ak máte mokré ruky, nemusí fungovať vždy správne.

Diaľkové ovládanie sa využíva hlavne pri veľkých digestoroch a stropných modeloch, kde bežne nedočiahnete rukou. Často je využívané aj na reguláciu osvetlenia, ktoré je možné použiť aj na osvetlenie interiéru, či dotvorenie svetelnej atmosféry.

Výber správneho kuchynského odsávača pár nie je veda. Netreba však podceniť detaily, aby výsledkom bol funkčný spotrebič, ktorý bude dlho a správne slúžiť.

V našej ponuke nájdete kvalitné digestory, ktoré spĺňajú vysoké požiadavky na ekonomiku, optimálny výkon, estetiku a dizajn. 


Zobraziť ponuku digestorov >>>