Využite zľavu 5% na všetky produkty BLANCO, FRANKE a SCHOCK. KÓD ⇢ ZLV5

Ktorý materiál drezu do kuchyne je najpraktickejší?

Ako sa zorientovať v ponuke materiálov a vybrať ten najpraktickejší drez, ktorý bude skvelým pomocníkom?

Výber správneho materiálu drezu je doslova alchýmiou. Častokrát treba zvážiť a porovnávať viaceré technické vlastnosti, či hľadať rady ľudí so skúsenosťami z používania daného typu drezu. Najčastejšie sa predávajú drezy vyrobené z nerezu, granitu, kompozitu a keramiky, pričom každý materiál má svoje výhody aj nevýhody.

Nerezový drez

Nerezový materiál je hygienický materiál, ktorý odoláva vysokým teplotám a právom sa používa v profesionálnych kuchyniach. Jeho nevýhodou je viditeľné usádzanie vodného kameňa na jeho povrchu, či drobné škrabance, ktoré sa tvoria používaním drezu.

Výhody nerezového drezu:

  • Hygienický vďaka hladkému a bezpórovitému povrchu
  • Nehrdzavejúci materiál od prírody, cudzia hrdza sa dá ľahko odstrániť
  • Potravinovo nezávadný nakoľko neznehodnocuje chuť ani vzhľad potravín
  • Robustný keďže riad sa na ňom ľahko nerozbije, nárazy skôr stlmí
  • Odolný proti bežným domácnosti používaným kyselinám a fľakom napr. od kávy, čaju, ovocia či zeleniny
  • Ľahka a jednoduchá údržba
  • Odolný proti teplotám až do 300 stupňov C
  • Farebne stály nemení svoju farebnosť ani pri dlhom pôsobení slnka
  • Samouzdravujúci vďaka pasívnej vrstve, ktorá sa pôsobením kyslíka neustále obnovuje

Nevýhody nerezového drezu:

  • Tvorba drobných škrabancov pri používaní
  • Postupná strata lesku

nerezove-drezy

Zobraziť ponuku nerezových drezov >>>

Granitový drez

Granitový materiál je aktuálne najpopulárnejší materiál pre jeho výborné úžitkové vlastnosti. Drobnou nevýhodou je náročnejšia údržba hlavne svetlých farebných prevedení, ktoré sú náchylné na usádzanie pigmentov a mastnoty z potravín. Takisto čierna farba je náchylná na viditeľné usadeniny vodného kameňa podobne ako nerez.

Výhody granitového drezu:

  • Ľahký na údržbu stačí iba špongia a voda
  • Odolný proti škrabancom preto sa pri bežnom krájaní kuchynskými nožmi nepoškodí
  • Odolný voči teplotám až do 280 stupňov C
  • Odolný voči rozbitiu napr. pri páde hrnca do vaničky
  • Hygienický vďaka patentovanej formule Hygiene+Plus
  • Potravinovo nezávadný takže potraviny možno pripravovať priamo na dreze
  • Odolný proti kyselinám používaným bežne v kuchyni
  • Farebne stály aj pri priamom slnečnom žiarení

Nevýhody granitového drezu:

  • Vyššia cena v porovnaní s kompozitnými drezmi
  • V porovnaní s keramikou sa pri extrémne tvrdej vode vodný kameň usádza rýchlejšie

granitove-drezy

Zobraziť ponuku granitových drezov >>>

Kompozitný drez

Kompozitný materiál je umelý materiál s vlastnosťami granitových drezov za rozumnú cenu. Jeho nedostatkom je jedine fakt, že je tento materiál syntetický. Pokiaľ hľadáte prírodný materiál, kompozit nie je správnou voľbou. 

Výhody kompozitného drezu:

  • Ľahký na údržbu vďaka špeciálnej štruktúre povrchu auto-sleeve
  • Odolný proti škrabancom bežným počas práce v kuchyni
  • Odolný voči teplotám až do 300 °C
  • Odolný proti kyselinám používaným bežne v kuchyni
  • 100% recyklovateľný

Nevýhody kompozitného drezu:

  • Umelý materiál
  • Obmedzený výber farieb a modelov
  • Drez je možné kombinovať len s metalickými alebo granitoými batériami, kde ale nedosiahnete 100% farebnú zhodu

kompozitne-drezy

Zobraziť ponuku kompozitných drezov >>>

Keramický drez

Keramika ako prírodný materiál je čoraz viac populárna aj vo výrobe drezov. Keramické drezy sú vďaka kompaktnému bezpórovitému povrchu jednoduchšie na údržbu ako granitové. Na druhej strane sú ťažšie a vyrábajú sa v obmedzenom množstve farebných prevedení a tvarov, čo môže byť limitujúcim faktorom pri ich výbere.

Výhody keramického drezu:

  • Ľahký na údržbu vďaka hladkému povrchu sa nečistoty neusádzajú
  • Odolný proti škrabancom (výnimkou sú keramické nože)
  • Odolný voči teplotám až do 280 °C
  • Odolný voči rozbitiu napr. pri páde hrnca do vaničky
  • Hygienický s certifikátom ISEGA
  • Potravinovo nezávadný takže potraviny možno pripravovať priamo na dreze
  • Odolný proti kyselinám používaným bežne v kuchyni
  • Farebne stály aj pri priamom slnečnom žiarení

Nevýhody keramického drezu:

  • Vyššia cena
  • Obmedzený výber farieb a modelov

keramicke-drezy

Zobraziť ponuku keramických drezov >>>

Ako najpraktickejšia voľba sa javí použitie granitu. Má vynikajúce funkčné vlastnosti a pri správnom zaobchádzaní bude vyzerať ako nový dlhé roky. Navyše vďaka širokej farebnej palete, môžete granitový drez dokonale prispôsobiť k vašej kuchynskej linke. Druhým v poradí je nerez, ktorý je náročnejší na údržbu avšak jeho praktické vlastnosti v mnohom kompenzujú tento nedostatok.