Využite zľavu 5% na všetky produkty BLANCO, FRANKE a SCHOCK. KÓD ⇢ ZLV5

Najlepšia voľba pre môj drez

Pri hľadaní drezu do novej kuchyne sa stretnete s viacerými materiálmi. Drezy z nerezu, keramické a granitové drezy alebo kompozitné kuchynské drezy vyrobené zo zmesi žuly a ďalších zložiek. Logicky to vedie aj k otázke: Ktorý je ten pravý a najlepší materiál pre drez?

Kiežby bolo také jednoduché na túto otázku odpovedať. Skúsenosti ukazujú, že všetky materiály majú rôzne silné stránky. V prvom rade je to samozrejme otázka štýlu. Granit a keramika v porovnaní s ušľachtilou oceľou sú viac v harmónii s vidieckym štýlom. Ale odpoveď pri voľbe správneho drezu do kuchyne nezahŕňa len zvolený štýl kuchyne. Ak naozaj chcete kúpiť najlepší drez pre váš domov, položte si niekoľko ďalších otázok. Akým spôsobom bude drez využívaný, aká je tvrdosť vody a akú hmotnosť má mať drez. To sú všetko otázky, na ktoré si treba odpovedať. My si na tieto otázky odpovieme, pekne postupne.

Drez, ktorý mi vyhovuje

Milovník kávy či čaju. Všetci máme určité stravovacie návyky, ktoré sa v konečnom dôsledku odrazia na dizajne našej kuchyne. Niektoré návyky vyžadujú dodatočné elektrické spotrebiče v kuchyni, iné si vyžadujú špeciálne vybavenie.
Pri výbere drezu je dobré tieto osobné návyky brať do úvahy. Pitie čaju je toho súčasťou, rovnako ako aj pravidelné umývanie rúk. Oba tieto návyky kladú špeciálne požiadavky pre povrch drezu.

Štruktúra a haptika drezu

Hladký a uzavretý povrch keramického drezu sa podstatne líši od povrchu lešteného drezu z ušľachtilej ocele alebo jemne pórovitého povrchu granitu. Rozdiely nie sú viditeľné iba voľným okom. Je ich cítiť aj na dotyk a každá štruktúra má aj vplyv na pocit tepla alebo chladu. Keramické drezy pôsobia oveľa chladnejšie než povrch granitového drezu.

Čo je k nemu pripojené, a čo cez drez tečie

Čím hladší je drez, tým ľahšie sa bude vypúšťať. To je dôležité najmä v prípade tvrdej vody v domácnosti. Pretože čím rýchlejšie a viac vody odteká do odtoku, tým menej môže voda kondenzovať a zanášať drez.
Zvlášť pri farebných drezoch môže byť táto vodná vrstva nežiadúcou. Ak je drez vo svetlej farbe, zvyšky z vody nebudú tak viditeľné, no tieto drezy môžu farebne znečistiť čajové vrecká alebo niektoré z potravín. V takom prípade si môžete len povzdychnúť: „Ach, môj drez zmenil farbu“. Avšak jedná sa len o vápencovú vrstvu usadenej vody, ktorá pohltila farbu.
V prípade keramických drezov tvorba vrstvy vodného kameňa trvá dlhší čas. Hladký keramický materiál vodu sotva zastaví, takže rýchlo prúdi do odtoku. Preto nezabudnite čistiť keramický drez pravidelne jemným čistiacim prostriedkom alebo octom, aby zostal jeho povrch bezchybný ako prvý deň. Usadeninám tvrdej vody sa najviac bude dariť na tmavom granitovom dreze. Preto je potrebné denne sa starať o zamatovú povrchovú štruktúru čistením a následným vytrením suchou textíliou z mikrovlákna.

Ako sa vyhnúť rozbitiu krehkého riadu

Dokonale hladký keramický drez má však aj jednu nevýhodu v porovnaní s nerezom a granitom. Je ťažký. Tak ťažký a pevný, že pri práci je potrebné dávať pozor, aby sa jemné sklo nerozbilo pri kontakte s keramickým drezom.

Čas venovaný čisteniu

To, ako často treba drez čistiť, aby stále vyzeral ako nový sa odvíja najmä od tvrdosti vody. Takisto potreba špeciálnej starostlivosti o materiál, z ktorého je drez vyrobený má vplyv na celkovú dobu čistenia. Najlepším materiálom na čistenie je granit. Dokonca aj nože sa zvyknú brúsiť práve na tomto povrchu. Pri čistení je najvhodnejším nástrojom hubka, najmä ak ide o nečistotu, ktorá sa nedá ľahko vyčistiť. Chcete sa dozvedieť viac, ako vyčistiť jednotlivé typy materiálov? Tu nájdete viac informácii ako sa správne starať o váš drez.