Využite zľavu 5% na všetky produkty BLANCO, FRANKE a SCHOCK. KÓD ⇢ ZLV5

Umývať riad ručne, alebo v umývačke?

Ručné umývanie riadu spotrebuje oveľa viac vody ako umývačka riadu. Napriek tomu, sa v domácnosti nezaobídete bez oplachovania. Ak presne viete, čo do umývačky patrí a čo nie, nielenže ušetríte množstvo minutej vody, ale aj strávený čas.

Umývačka riadu je šetrnejšia k životnému prostrediu

V súčasnosti sú umývačky riadu nevyhnutnosťou v každom novom návrhu kuchyne. Pretože títo dokonalí pomocníci v domácnosti nám ušetria časovo náročné ručné umývanie. A vzhľadom na výrazné zníženie spotreby vody a energie sú umývačky riadu ekonomickejšie a menej nákladné pre životné prostredie ako ručné umývanie riadu.

Navyše, umývačka je k väčšine riadu jemnejšia a riad je čistejší ako pri bežnom umývaní v dreze. Umývačku riadu je najlepšie umiestniť do bezprostrednej vzdialenosti od drezu pre rýchlejší presun riadu.

umyvat-riad-rucne-alebo-v-umyvacke-riadu

Nemilosrdná k hygiene v kuchyni

Niektoré časti riadu je aj tak nutné umývať ručne. Tu platí niekoľko dôležitých pravidiel. Pri hygienickom umývaní riadu je dôležité, aby sa utierka a špongie úplne vysušili po každom použití a menili sa najneskôr po jednom týždni. Aby utierky boli naozaj hygienicky čisté, je nutné ich prať pri 60 stupňoch Celzia, aby baktérie nemali šancu prežiť.

Tipy na pripáleniny

Silno pripečené povrchy pokryjeme tenkou vrstvou vody, do ktorej pridáme dostatok čistiaceho prostriedku a soli. Túto zmes naozaj jemne roztierajte po povrchu, aby ste zabránili poškriabaniu povrchu.

Tieto tipy udržia nože stále ostré

Odborníci radia, aby ste nože neumývali v umývačke riadu, z dôvodu vysokého obsahu čistiacich látok a solí, ktoré otupujú čepeľ noža a zároveň vysoká teplota poškodzuje drevené rukoväte nožov.

Nože umývajte ručne s trochou čistiaceho prostriedku a utrite klasickou kuchynskou utierkou - nič viac netreba. Jednoducho držte nôž pod tečúcou vodou, napeňte umývacím prostriedkom a opláchnite.

Ani vínové poháre nepatria do umývačky

Vínové poháre na vysokej stopke sa často hromadia vedľa drezu. Odporúča sa ich ručné umývanie. Zaschnuté červené víno sa ľahko umyje, ale ak si chcete užiť ďalší večer so žiarivými pohármi, opláchnite ich hneď po použití.

rucne-umyvanie-riadu

Praktická rada na záver

Ak aj máte kuchyňu vybavenú umývačkou riadu, porozmýšľajte nad možnosťou kuchynskej batérie so sprchou. Uľahčí vám prácu v kuchyni, umývanie veľkých nádob a plechov, ktoré nepatria do umývačky.

Zobraziť ponuku batérií so sprchou >>>