Využite zľavu 5% na všetky produkty BLANCO, FRANKE a SCHOCK. KÓD ⇢ ZLV5

6 vecí, ktoré ste možno nevedeli o umývaní rúk

Nie je nad ručnú prácu v kuchyni, pričom by ale každému z nás malo byť jasné, že príprava jedál v kuchyni je spojená s poriadnym umytím rúk. Veď čistota je popri bezpečnosti hlavnou zásadou práce v kuchyni.

Ako si správne umývať ruky

Umyte si ruky poriadne s vodou a mydlom, dbajte pritom na čisté nechty. Nie je dôležité ako teplú vodu pritom použijete, voda by však nemala byť príliš horúca aby ste si neporanili pokožku. O zničenie baktérii sa postarajú mydlo spolu v kombinácii s mechanickými pohybmi rúk, počas ktorých sú baktérie z povrchu rúk zmyté. Na jedno umytie rúk by sme si mali nechať aspoň 20-30 sekúnd. Nemyslite pritom len na vnútorne plochy rúk ale aj na špičky prstov, vonkajšie strany rúk a priestory medzi prstami a poriadne ich namydlite. Pri umývaní rúk nezabudnite odložiť prstene.

Saponát nie je vhodný pre ruky

Veľa ľudí ma vo zvyku pri rýchlom umytí rúk v kuchyni použiť saponát. Ten ma však príliš vysokú hladinu Ph, ktorá nie je vhodná pre ruky.

Vlhké ruky prenášajú baktérie rýchlejšie

Vlhké ruky sú skutočným rajom pre baktérie. V tomto prostredí sa dokážu rozmnožovať až 500 krát rýchlejšie. Preto je veľmi dôležité ruky po umývaní poriadne vysušiť. Použite vlastný uterák alebo papierovú vreckovku.

Dajte si pozor pri textilných kuchynských utierkach, ktoré sú často vlhké a baktérie sa v nich cítia dobre. Mali by sme preto pravidelne kuchynské utierky meniť a prať pri teplote 60°.
Dôležité je starať sa o svoje ruky aj v studených mesiacoch. Umývanie rúk vodou a mydlom narúša ochrannú bariéru kože a tuky sa znej zmývajú, preto treba ruky pravidelne krémovať.

Prenos potravinových baktérií

Umývajte si ruky aj počas rozličných pracovných úkonov, aby ste zabránili krížovej kontaminácii. Prenos baktérií z jedného druhu potravín na druhý sa nazýva krížová kontaminácia. Týmto spôsobom sa môžu stať nebezpečnými aj baktérie ktoré by na pôvodnej potravine počas varenia boli zlikvidované. Toto sa môže stať napríklad pri zámene mäsa so surovými potravinami ako napríklad zeleninou alebo šalátom.

Starostlivosť o kuchynské náčinie

Čistite nože, dosky na krájanie a pracovné plochy dôsledne. Hlavne potom, ako ste na nich pracovali so surovým mäsom alebo rybou a predtým ako ich budete používať na krájanie zeleniny. V najlepšom prípade používajte rozličné dosky na krájanie pre rozličné typy potravín.

Musím si dezinfikovať ruky?

V regáloch supermarketov a drogérii nájdete veľa mydiel a telových mliek s nápisom „antibakteriálne“. Obsahujú látky ktoré dokážu zničiť alebo aspoň zastaviť šírenie mnohých patogénov akými sú napríklad baktérie alebo huby. Umývanie úplne obyčajným mydlom je však postačujúce. Dezinfekcia nie je v domácej kuchyni potrebná a zbytočne zaťažuje kožu a životné prostredie.