Využite zľavu 5% na všetky produkty BLANCO, FRANKE a SCHOCK. KÓD ⇢ ZLV5

Zaručený trik ako predísť vykypeniu hrnca

Ako dochádza k vykypeniu hrnca

Stačí len pár sekúnd nepozornosti a už sa to stane. Akoby z ničoho nič vám vykypí hrniec. Vriaca voda sa bleskurýchlo rozleje po celej varnej doske. Často ostanú nepekné fľaky na sporáku. Na rozdiel od mlieka alebo vody s cestovinami, čistá voda nevyvrie.

Treba si preto položiť otázku, čo je dôvod toho, prečo voda s cestovinami poprípade mlieko pravidelne vyvrie. Vo všeobecnosti sa da povedať, že vysvetlenie je celkom jednoduché. Existujú dokonca triky, pomocou ktorých sa najbližšiemu drhnutiu varnej dosky dokážete vyhnúť.

Dôvody vykypenia

Keď dáme variť vodu, tak po istom čase si môžeme všimnúť malé bublinky, ktoré stúpajú k hladine. Na hladine okamžite prasknú. Pri cca 100 stupňoch C začne voda vrieť, ale z hrnca nevyvrie.

Dôvod prečo mlieko alebo voda s cestovinami pravidelne vykypí je jednoduchý. Voda z cestovín, ryže, zemiakov alebo strukovín ma vyšší podiel škrobu. V mlieku je to bielkovina ktorá napomáha vykypeniu.

Utužená bielkovina a škrob stabilizujú pri varení vytvárajúce sa bublinky. Tieto praskajú s oneskoreným a vytvárajú penu. Objem kvapaliny sa zväčšuje niekoľkonásobne a vykypí von z hrnca. Pri plynových sporákoch sa môže uhasiť plameň a pri ostatných sporákoch sa z väčšej časti prázdny hrniec môže prehriať. Jedno je však pri všetkých druhoch sporákov rovnaké. Nepekné znečistenia na varnej doske zostávajú a pri náročnom čistení hrozia pripáleniny.

Rady na čistenie nečistôt po vykypení

Zaschnuté mlieko môžeme z keramických platní zoškriabať keramickou škrabkou. Pokiaľ nevlastníme keramickú dosku, môžeme fľaky odstrániť aj bežným octom alebo čistiacim prostriedkom. Samozrejme je možné použiť špeciálne prostriedky na sporáky. Pokiaľ sú nečistoty odolné, môžeme siahnuť po veľmi účinnom triku.

Postup

Potrebujeme na to zhruba 1/4 čistiacej tablety do umývačky riadu, ktorú v malej nádobke zmiešame s vodou. Takto vznikne jemne zrnitá kaša. Následne treba sporák jemne zohriať a vypnúť. Nanesieme kašu na požadované miesto a necháme pôsobiť zhruba 24 hodín. Potom už len odstránime zvyšky pasty bežným prostriedkom na umývanie hrncov. Hotovo!

Ako predísť vykypeniu

Častokrát nemáme čas a ešte menej chuť čistiť pripáleniny v dôsledku vykypenia vody. Navyše tým trpí varná doska, preto by sme mali vedieť ako vykypeniu predísť. Hoci sledujeme dlhé minúty hrniec, stačí sekunda nepozornosti v zlom okamihu a drhnutiu sporáka sa nevyhneme. Našťastie existuje zopár trikov.

Tuk alebo rastlinný olej

Aby sme zabránili alebo aspoň zmiernili tvorbu peny, dáme pred varením trochu tuku alebo rastlinného oleja do vody. Olej sa spojí so škrobom a zmierni tvorbu peny. Vo vode s cestovinami zabráni vykypeniu, ale nevýhodou je, že na mastnejších cestovinách sa nedrží tak dobre omáčka. Preto treba pri varení cestovín radšej siahnuť po najväčšom hrnci bez nutnosti použitia oleja.

Ďalší trik pri ktorom nám pomôžu tuky je natretie okraja hrnca troškou masla, čím sa čiastočne zabráni vyvretiu vody. Pokrievka hrnca síce šetrí energiu, napomáha však vyvretiu vody. Kto si napriek tomu nechce odpustiť pokrievku na hrnci, mal by dať pozor, aby s ňou počas varenia nehýbal. Pokiaľ sa pokrievkou hýbe, treba ju dôkladne odkryť a vypustiť nahromadenú paru.

Veríme, že vám tieto triky a rady pomôžu pri práci v kuchyni a čistení varnej dosky pri vykypení hrnca. Ak sa chcete dozvedieť triky, ako sa dá jednoducho vyčistiť kuchynský drez, prečítajte si náš článok Ako správne na údržbu drezu >>>