Využite zľavu 5% na všetky produkty BLANCO, FRANKE a SCHOCK. KÓD ⇢ ZLV5

Ako správne na údržbu drezu?

Ako zariadiť, aby nový drez zostal ozdobou kuchyne aj po rokoch používania? Moderné drezy sľubujú jednoduchú údržbu, aj o ne sa však treba pravidelne starať.

Ako sa starať o nerezový drez

Nerezový drez nájdeme vo väčšine kuchýň. Je obľúbený pre svoju univerzálnosť, jednoduché použitie a nenáročnú údržbu. Na druhej strane, nerez je háklivý na prítomnosť vodného kameňa a zaschnutých kvapiek, čo znamená, že čoskoro sa z katalógového kusu môže stať nevzhľadný kus železa.

Ryhy a škrabance nikdy úplne neodstránime, práve naopak, stanú sa súčasťou drezu a vytvoria patinu. Taktiež pri čistení drezu musíme mať na pamäti, aby sme ho nepoškriabali počas čistenia. V zásade platí, že nepoužívame žiadne agresívne prostriedky, ale skôr odstraňovače mastnoty, vodného kameňa, jemnú hubku či bavlnenú handričku.

ako-cistit-nerezovy-drez


S čistením nerezového drezu vám pomôže univerzálny čistiaci sprej 
Blanco Daily Clean, poprípade môžete vyskúšať čistiacu pastu Franke Twister, ktorá vyhladzuje škrabance, odstraňuje mastnotu a vodný kameň a na povrchu vytvára vrstvu, ktorá odvádza vodu a zabraňuje tvorbe vápenatých usadenín.

Pre profilovaný a prírodný nerez odporúčame použiť tiež univerzálny prípravok Blanco Daily Clean na odstránenie vodného kameňa, následne povrch opláchnuť vodou a vysušiť handričkou z mikrovlákna.



Poškriabanie nerezového drezu – dá sa mu zabrániť?

Tomuto nezabránime nikdy, teda iba v prípade, že by sme drez vôbec nepoužívali. Ryhy a škrabance na nereze sú bežnou vlastnosťou, ktorej sa vôbec netreba báť. Po určitom čase používania sa na dreze vytvorí tzv. patina, teda vrstva drobných rýh typická pre tento materiál.

Ako sa starať o granitový drez

Granitový drez vydrží veľa, ale pri čistení si zaslúži jemnosť. Granitové drezy sú momentálne hitom, udržujú si dlhodobo skvelý vzhľad, farbené spektrum umožňuje ich kombináciu s akýmkoľvek prevedením pracovnej dosky či kuchyne a zároveň farebne zladená kuchynská batéria vytvára skvelý kompaktný celok.

Granit sa veľmi ľahko čistí. Škvrny a stopy po používaní ľahko odstránite s čistiacou hubkou a malým množstvom vody. Pre väčšie škvrny odporúčame použiť štandardné komerčné čistiace prostriedky, vhodné do kuchyne. Jednotlivé značky drezov vyrábajú aj špeciálne čistiace prostriedky určené na daný povrch.

V prípade Blanco granitových drezov použite práškový čistič Blanco Activ. Ak máte doma Franke granitový drez môžete použiť sprej Franke Colored Sink Cleaner alebo čistiacu pastu Franke Twister. Schock granitové drezy pripravili pre svojich zákazníkov špeciálnu čistiacu sadu Schock a v prípade potreby zosvetlenia zájdeného drezu použite Schock Easy Care zosvetľovač.

ako-cistit-granitovy-drez


Pri umývaní mastných riadov ostávajú na povrchu granitového drezu fľaky a nečistoty. Pre ich odstránenie na hubku nanesieme bežný čistiaci prostriedok a mastné fľaky odstránime. Následne drez vypláchneme vodou a vytrieme do sucha. Zamedzíme tým vytváraniu vodného kameňa na dreze.

Na povrchu granitu môže kovový riad alebo hrnce zanechať metalové škvrny. Tieto škvrny sa dajú ľahko odstrániť bežným čistiacim prostriedkom na riad. Naneste na hubku a vyčistite použitím drsnejšej strany hubky. Pri väčších usadeninách alebo pri množstve farebných škvŕn na dreze odporúčame použiť jednoduchý trik. Potrebujete naň bežný prací prášok na biele pranie s kyslíkovou zložkou.

Ako vyčistiť drez s práškovým čističom Blanco Activ

Prášok rozsypeme po dne vaničky drezu, zazátkujeme a naplníme drez aspoň 70-stupňovou vodou. Do šálky naberieme čistiacu zmes z vaničky a polievame ňou miesta mimo vaničky, s usadeninami vodného kameňa. Prášok necháme pôsobiť aspoň 2 hodiny, ideálne však cez noc. Potom drez vypustíme, vyčistíme kuchynskou hubkou, vypláchneme a vytrieme do sucha mikrovláknovou handričkou.



Ako sa starať o keramický drez

Keramické drezy sú najodolnejšie a najjednoduchšie na údržbu. Povrch keramických drezov je obzvlášť tvrdý, hladký a dokonale uzavretý. Tieto vlastnosti znamenajú, žešpina nie je schopná preniknúť do materiálu, preto odstraňovanie nečistôt z povrchu keramických drezov je veľmi jednoduché.

ako-cistit-keramicky-drez


Špina a fľaky na keramickom dreze sa dajú odstrániť bežným čistiacim prostriedkom na riad, klasickou hubkou a vodou. Čistiaci prostriedok nanesieme na hubku, ktorou odstránime všetky fľaky a nečistoty. Po očistení drez opláchneme vodou a vytrieme do sucha. Podľa typu tvrdosti vody sa môžu na povrchu keramiky vytvoriť usadeniny vodného kameňa, ktoré sa dajú odstrániť univerzálnym prípravkom Blanco Daily Clean.

Pre bežnú starostlivosť o keramický drez môžete použiť tiež čistiaci sprej Blanco Daily Clean, ktorý čistí, leští a konzervuje keramický povrch, odstráni nečistoty a kovové otery, ale aj mastnotu a vodný kameň.

Zobraziť ponuku čistiacich prostriedkov >>>