Využite zľavu 5% na všetky produkty BLANCO, FRANKE a SCHOCK. KÓD ⇢ ZLV5

Drvič odpadu – čo pomelie, čo nepomelie a ako sa oň starať

Rozmýšľate nad kúpou drviča, ale neviete, s čím všetkým si dokáže poradiť? Pozrite si prehľadnú tabuľku, čo v ňom drviť a ako sa starať o drvič odpadu.

Pred zapnutím drviča odpadu je potrebné pustiť prúd studenej vody. Následne tlačidlom spustíme drvič a pomaly sypeme odpadky. Tie dopadajú na rotujúci tanier, ktorý pri veľkej rýchlosti posúva zvyšky na okraj drviacej komory, kde sa odpad „ostrúha“ na menšie čiastočky a spolu s vodou odteká do kanalizácie.

V kuchynskom drviči odpadu môžete rozomlieť takmer všetko. Platí tu zásada – do drviča dávame iba organické zvyšky potravinového odpadu, ktoré dokáže príroda svojpomocne rozložiť. V prípade väčších kúskov ich odporúčame pokrájať na menšie časti, vďaka čomu skrátite čas drvenia.

Na čo je vhodné použiť drvič odpadu a čomu sa treba vyhnúť:

Môžeme drviť

Nemôžeme drviť

Zemiaky – celé prípadne šupky

Bravčové a hovädzie kosti

Zvyšky z ovocia a zeleniny

Sklo

Kosti – hydina a ryby

PET fľaše

Papierové vrecúška

Kovy

Pečivo

Gumené a kožené predmety

Odrezky z mäsa

Porcelán

Zvyšky z tanierov – špáradlá, obrúsky

Kukuričné šupy

Cigaretové ohorky, popol

Plátno

Kávové usadeniny aj s filtrom

Kamene

Čajové vrecúška

Mušle

Šupky z melónu

Drôtenky

Škrupiny z orechov a vajec

 

Kôstky

 

Rybie hlavy

 

 

V prípade, že chcete odstrániť drobné čiastočky z potravinového odpadu v drviacej komore, použite nasledovný postup.

Zatlačte zátku drviča do výpuste a napustite drez do polovice horúcou vodou. Následne pridajte ¼ šálky sódy, premiešajte s vodou, pustite pneumatický spínač a vytiahnite zátku. Po ukončení procesu vytiahnite gumové tesnenie a očistite ho.

Čo však robiť ak do drviča nechtiac spadlo cudzie teleso?

Nemusíte sa báť, drvič má v sebe zabudovanú tzv. tepelnú poistku, ktorá by mala proces drvenia zastaviť, aby nedošlo k prehriatiu a preťaženiu drviča. V prípade, že vám do drviča spadla napr. kovová lyžička, postup je jednoduchý. Zastavte prívod studenej vody a drvič odpojte zo zdroja elektrickej energie. Vyberte kovovú lyžičku a ďalší odpad. Po vybratí je dobré overiť funkčnosť drviča, a to otáčaním kruhového taniera v smere a tiež protismere hodinových ručičiek pomocou pribaleného kľúča zo spodnej strany drviča. V prípade, že je pohyb uvoľnený, nechajte drvič postáť približne 3-5 minút. Následne ho znova zapojte a resetujte jednotku stlačením červeného tlačidla umiestneného na spodku drviča.

Váhate, či je drvič naozaj užitočný? Pripravili sme pre vás článok, kde sa dozviete 4 dôvody, pre ktoré už nikdy nebudete chcieť drez bez drviča odpadu.

Zobraziť ponuku drvičov odpadu >>>