Využite zľavu 5% na všetky produkty BLANCO, FRANKE a SCHOCK. KÓD ⇢ ZLV5

Správna starostlivosť o dosky na krájanie

V každej kuchyni sa pripravujú a konzumujú potraviny. Neodmysliteľnou pomôckou sú dosky na krájanie. Počas prípravy slúžia ako podklad alebo odkladací priestor. Potraviny ako mäso alebo ryby sú často surové. Pred krájaním sa málokedy tepelne opracúvajú, pričom však prešli pomedzi mnohé ruky, ktoré sú spravidla pokryté baktériami. Preto by sme mali dbať na hygienu.

Vo všeobecnosti sa odporúča oddeliť surové mäso a ryby od zvyšných potravín. Ani antibakteriálny povrch dosiek na krájanie nemá slúžiť ako výhovorka na zanedbanie hygieny.

Starostlivosť o dosky závisí aj od materiálu z ktorého sú vyrobené. Takáto starostlivosť chráni pred trvalými zafarbeniami a fľakmi, zmierňuje pachy a predovšetkým zabraňuje vzniku baktérii.

Pre prípravu mäsa alebo rýb, ako aj aromatických potravín ako sú napríklad cibuľa alebo cesnak sa odporúča použiť dosky zo skla alebo z umelej hmoty. Ich hladký povrch je optimálny na prácu so silno farbiacimi potravinami, pretože neabsorbujú žiadnu farbu a ostanú bez fľakov.

Dosky na krájanie z umelej hmoty či kompozitu

V mnohých kuchyniach si dosky z umelej hmoty či kompozitu našli svoje uplatnenie. Obľúbené sú najmä v profesionálnych kuchyniach, pretože sú odolné voči umývačkám riadu a vode. S týmito vlastnosťami sa hodia výborne na dlhodobé používanie. So svojim hladkým povrchom sú šetrné voči drahým nožom a sú neutrálne voči zápachu.

Z hygienického hľadiska je umelá hmota ako podklad pre krájanie taktiež bezpečná, pokiaľ doska neobsahuje hlbšie rezné priehlbiny a dôsledne sa čistí. Pri umývaní dbajte na vysoké teploty vody a čistite jednoduchými octovými čističmi alebo saponátmi. Čistenie dezinfekčným roztokom sa vyslovene neodporúča.

Plastová doska sa musí pri vytvorení hlbších škrabancov alebo sfarbenia vymeniť. Hlboké škrabance sa ťažko sušia a tvoria vhodné prostredie pre baktérie, ktoré sú práve pri narábaní s potravinami nevítaním hosťom v kuchyni.

kompozitne-dosky-na-krajanieZobraziť ponuku dosiek na krájanie >>>

Dosky na krájanie zo skla

Sklenené dosky sa najčastejšie vyrábajú z bezpečnostného skla, tým pádom sú odolné voči vysokým teplotám a vlhkosti. Toto je voči ostatným materiálom určite výhoda. Sú tiež odolné voči umývačke riadu. Pre zneškodnenie všetkých baktérii by sa mali umývať horúcou vodou. Hodia sa najmä ako odkladacia plocha a na podávanie jedla.

Pokiaľ sa má sklená doska používať na krájanie, odporúča sa zaobstaranie separátnej umelohmotnej násady. Táto ochraňuje ostrie noža a taktiež sa dá umývať v umývačke riadov pri teplote do 65 stupňov C.

sklene-dosky-na-krajanieZobraziť ponuku dosiek na krájanie >>>

Klasická drevená doska na krájanie

Od rustikálnej až po modernú – dizajnová paleta drevených dosiek je veľmi obsiahla. Použité drevo rozhoduje o tom ako bude doska vyzerať.
Ale nielen vo vzhľade sa rozlišuje drevo dubové, orechové, bukové alebo borovicové. Tieto dreviny sa líšia aj svojím povrchom, stabilitou a obsahom kyseliny trieslovej. Fyzikálne vlastnosti dreva - ako napríklad pevnosť v tlaku, určujú mieru vytvárania rýh a rýchlosť otupenia nožov. Pevnosť v tlaku u tvrdého buku je napríklad 660 kp/cm² pričom pri orechu to je 580 kp/cm² a tým pádom je orech podstatne mäkšie drevo.

Pokiaľ pracujeme s veľmi drahými a ostrými nožmi, treba použiť mäkké drevo ako je orech alebo borovica. Negatívom týchto driev je, že sa v nich rýchlejšie tvoria ryhy. Tieto ryhy predstavujú aj pri tvorbe baktérii záporný bod. Avšak tu ma prírodne drevo eso v rukáve.

drevene-dosky-na-krajanieZobraziť ponuku dosiek na krájanie >>>

Drevo ma antibakteriálne účinky

Kyselina trieslová nachádzajúca sa v dreve sa pri každom čerstvom zarezaní uvoľňuje a má antibakteriálne účinky. Najmä borovicové drevo obsahuje veľa kyseliny trieslovej, vďaka čomu je napriek svojej mäkkosti veľmi obľúbený materiál pre dosky na krájanie. Nemali by sme sa spoliehať iba na účinok kyseliny trieslovej alebo tanínu.

O dosky na krájanie z dreva sa odporúča nasledovná starostlivosť. Dosky by sa mali po každom použitý umyť horúcou vodou s mydlom a položené po výške nechať dokonale uschnúť. Prírodný spôsob ako sa odstrániť efektívne zafarbeniny je vydrhnúť dosku morskou soľou a polovicou citrónu.

Väčšina patogénov nie je odolná voči uschnutiu, preto sa dajú schnutím zničiť. Zároveň treba však dbať na to, že drevo sa nesmie sušiť príliš rýchlo, pretože mu hrozí deformácia. A komu poslúži ohnutá doska na krájanie?

Pokiaľ sa vo vašej drevenej doske vytvorilo veľa rýh, odporúčame vrchnú vrstvu zbrúsiť. Po následnom očistení a vyschnutí môžeme aplikovať na drevo olej, ktorý zabraňuje vniknutiu vody. Po aplikačnej dobe zopár sekúnd môžeme zvyšný olej zotrieť bavlnenou utierkou a doska je dokonale pripravená na svoje ďalšie použitie.

Zaujali vás rôzne možnosti dosiek na krájanie a radi by ste si jednu kúpili? Pozrite si našu ponuku dosiek na krájanie vyrobených z kvalitných a bezpečných materiálov. 

Zobraziť ponuku dosiek na krájanie >>>