Využite zľavu 5% na všetky produkty BLANCO, FRANKE a SCHOCK. KÓD ⇢ ZLV5

Ako vyčistiť poháre na víno, aby vyzerali ako nové

Zatiaľ čo väčšina riadu skončí v umývačke riadov, vínové poháre ostanú na dreze. Prezradíme vám zopár tipov ako sa poháre na víno najlepšie čistia a akú potrebujú starostlivosť.

Často videný hosť okraja kuchynského drezu je pohár na červené víno na dlhej stopke zo včerajšieho večera. Zatiaľ čo väčšina riadu skončí v umývačke riadov, vínové poháre ostanú na dreze. Prezradíme vám zopár tipov ako sa poháre na víno najlepšie čistia a akú potrebujú starostlivosť.

Dnes už takmer nikto neumýva riad ručne

Tento výrok platí najmä pre každodenný bežný riad. Vždy sa však nájdu aj jednotlivé kúsky, ako napríklad vysoké poháre na červené víno, ktoré sa musia umyť ručne. Buď kvôli tomu, že jemný riad nie je odolný voči umývačkám riadu, alebo je to kvôli výške pohárov a jednoducho sa do umývačky nedajú naložiť.

Pre trvácnu krásu a lesk sa najmä pri drahých pohároch odporúča ručné umývanie. Zaschnuté červené víno je síce rýchlo vypláchnuté, ale kto chce mať najbližší príjemný večer s lesknúcimi a nie zakalenými pohármi, toho neminie aj leštenie.

ako-vycistit-pohare-na-vino

Celková starostlivosť o poháre na víno

Aby ste mali dokonale čisté poháre, mali by ste použiť vlažnú vodu a jemný saponát. Ponorte pohár do vlažnej vody a držte ho pevne za spodok. Otlačky rúžu na okraji pohára ako aj otlačky prstov zmiznú rýchlo pri jemnom čistení utierkou. Potom opláchnite pohár čistou vlažnou vodou.

Ak to nespravíte hrozí, že sa na pohároch vytvorí mliečne sivý povlak. Navyše pozostatky saponátu zabraňujú peneniu šumivého vína – to platí najmä pri pohároch na sekt. V neposlednom rade utrpí chuťový zážitok z vína.

Odstránenie odolných škvŕn

Každý pohár bez ohľadu na kvalitu skla obsahuje jemné póry. Kvôli týmto pórom zdanlivo hladký povrch pohára absorbuje pachy. Preto sa neodporúča vyplachovať poháre domácimi prostriedkami ako sú liehoviny alebo citrónová šťava.

Pokiaľ máte na pohároch odolné škvrny či dokonca usadeniny vodného kameňa použite biely ocot tak, ako to odporúčajú výrobcovia pohárov. Potom vypláchnite pohár saponátom a následne ešte dôsledne čistou vodou.

ako-vycistit-pohare-na-vino-1

Leštenie

Keď pohár trošku odkvapká, prichádza na rad leštenie. Poháre by ste počas leštenia nemali chytať za stopku a točiť. Optimálne je použiť dve utierky, jednu na leštenie a druhú na držanie. Dobrá utierka by mala byť čistá, neopotrebovaná a vyrobená z látky.

Pre dokonalé leštenie držte pohár nad jemnou vodnou parou. Ani sa nenazdáte a vaše poháre sú pripravené na ďalšiu rodinnú oslavu.

Vedeli ste o tom, že naše drezy sú odolné aj voči škvrnám od červeného vína? Ak sa chcete dozvedieť ako ich jednoducho čistiť, prečítajte si náš článok - Ako správne na údržbu drezu >>>