Využite zľavu 5% na všetky produkty BLANCO, FRANKE a SCHOCK. KÓD ⇢ ZLV5

Takto rýchlo sa rozmrazujú zásoby

V chladných zimných mesiacoch akými sú január a február sú regionálne druhy zeleniny a ovocia len zriedkavo dostupné. To je dôvod, prečo sa mnoho rodín uchýli k skladovaniu jedla, ktoré zmrazili na jeseň.

Ovocie dopestované za slnka a zelenina bohatá na vitamíny sa dajú dobre zachovať zmrazením po dobu až šiestich mesiacov. Potom ich môžete kedykoľvek rozmraziť jemným rozmrazením.

Správne zmrazenie ovocia a zeleniny

Dokonca aj pri zmrazovaní by ste mali venovať pozornosť skladovateľnosti potravín. Pre ovocie a zeleninu je to doba pol roka. V ideálnom prípade by nemali zostať v mrazničke príliš dlho, pretože pri zmrazenom stave potravín dochádza k strate živín: po štyroch mesiacoch skladovania to predstavuje 15 percent vitamínov, po jednom roku 55 percent.

Potraviny bohaté na vitamíny sa často pred zmrazením krátko blanšírujú. Ovocie a zelenina sa nakrátko pridajú do teplej vody a o niekoľko minút neskôr sa vyberú a ochladia.

Proces varenia sa zastaví pri ochladení ľadovou vodou s teplotou okolo 2-3 °C, čím sa zachovajú mnohé živiny potravín. Čisté, správne pripravené a následne použité zmrazené potraviny sú takmer tak zdravé ako tie čerstvé.

rozmrazovanie-potravinKuchynský drez Blanco Etagon 500-U s posuvnými kolajničkami

Ako najlepšie rozmrazovať potraviny?

Pri rozmrazovaní a príprave jedla je veľa vecí, ktoré by sme mali mať na pamäti, aby sa zachovali hodnotné živiny potravín. Tieto kritériá zahŕňajú dokonalý stav suroviny, zber v správnom čase a rýchle spracovanie potravín.

Zelenina sa rozmrazovať nemusí

Zelenina sa väčšinou používa zmrazená. Poduste ju vo vriacej vode tri minúty tesne pred konzumovaním. Takto si zelenina uchová veľké množstvo vitamínov.

Existujú však niektoré výnimky, týka sa to napríklad zemiakov. Nemajú radi ľad. Keď sú uvarené a rozmrazujú sa zostanú potom kašovité, surové zemiaky pri uskladnení v mrazničke zase stratia chuť. Dokonca aj ovocie a zelenina, ktoré obsahujú veľa vody a sú citlivé na chlad, napríklad: šalát, paradajky, reďkovky alebo uhorky by sa nemali zamrazovať.

umyvanie-v-kuchynskom-dreze

Ovocie sa rozmrazuje najlepšie pomaly

Jemné jedlá, ako sú bobule alebo špargľa, je najlepšie predmraziť, aby sa nelepili. Ploché bobule umiestnite na veľkú dosku, kým nerozmrznú. Iba tak sa správne rozmrazia a dajú sa opäť vložiť do mrazničky.

Najdôležitejšie tipy na správne rozmrazovanie

• Pri rozmrazovaní mrazených potravín vždy skontrolujte, či je jedlo suché a nedošlo k styku s rozmrazovacou vodou. Pre tento účel je obzvlášť vhodné príslušenstvo na oplachovanie z nehrdzavejúcej ocele, ako sú misky alebo umývacie mriežky.

• Ak je to možné, skonzumujte rozmrazené potraviny do 24 hodín po rozmrazení.

• Mrazená zelenina by sa nemala rozmrazovať a opäť zmrazovať, inak môže stratiť svoje živiny. Aby ste to čo najviac dodržali, mala by sa zmrazená zelenina podusiť krátko, ale pri vysokej teplote.