Využite zľavu 5% na všetky produkty BLANCO, FRANKE a SCHOCK. KÓD ⇢ ZLV5

Umývame riad v dreze alebo v drese? Odpoveď nie je jasná.

Umývanie riadu v dreze alebo drese? Dve rozdielne slová, ktoré nielen rovnako znejú ale dokonca majú svoj význam aj v spojení s umývaním riadu. V dnešnom článku sa pozrieme na to, aký je hlavný rozdiel medzi drezom a dresom.

Drez

V prípade použitia slova drez sa myslí kuchynský drez, ľudovo nazývaný aj umývadlo. Drez je neživotné podstatné meno mužského rodu, ktoré sa skloňuje podľa vzoru Dub. Teda drez je miestom, kde umývame riad a slovné spojenie „umývame riad v dreze“ je pravdivé a má význam.

kuchynske-drezy-alebo-dresy_1

Dres

Slovo dres označuje športový odev, úbor. Je to taktiež neživotné podstatné meno mužského rodu skloňované podľa vzoru Dub.

Avšak neoznačuje miesto kde umývame riad. Napríklad futbalista môže umývať riad oblečený v drese. A preto má význam slovné spojenie „umývame riad v drese“.

Je zaujímavé, že mnohí ľudia vyhľadávajú na webe slovné spojenie kuchynský dres, či kuchynské dresy. Je to spôsobené výslovnosťou slova drez, ktoré sa spodobuje. Spoluhláska z sa na konci slova spodobuje na spoluhlásku s. Preto mnohí nesprávne vyhľadávajú slovo drez v spodobovanom tvare [dres].

Prezrite si ponuku kuchynských drezov >>>