Využite zľavu 5% na všetky produkty BLANCO, FRANKE a SCHOCK. KÓD ⇢ ZLV5

Návod ako jednoducho odpchať/uvoľniť kuchynský drez

Každodenné používanie kuchynského drezu prináša so sebou aj nevyhnutné riziko jeho upchatia. Upchatý drezový odtok, výpusť, výlevka alebo sifón môže spôsobiť vážne nepohodlie a obmedziť vás tak v efektivite pri činnostiach v kuchyni. 

V tomto článku sa pozrieme na spôsob, ako vyčistiť a uvoľniť kuchynský odtok, bez potreby volať inštalatéra alebo nutnosti použiť častokrát predraženú chémiu. Nech už sa jedná o zbytky potravín, tuk, mastnotu, vodný kameň alebo kombináciu týchto vecí, táto osvedčená metóda vám pomôže vyčistiť výlevku vášho drezu rýchlo a bez veľkého úsilia.

ako-vycistit-odtok-kuchynskeho-drezu-navod

Ako vyčistiť upchatý odtok v kuchynskom dreze

V hlavnej úlohe ocot, soľ, sóda bikarbóna alebo kypriaci prášok do pečiva a citrón.

Skôr ako začnete, drez vyprázdnite a ak je váš drez vybavený sitkom, ktoré slúži na zachytávanie väčších nečistôt a potravinových zbytkov vyberte ho. Pre tých ktorým vadí octový zápach, odporúčame aj otvoriť okno. Nemusíte sa však báť, na konci sa octového zápachu zbavíme.

Postup ako vyčistiť upchatý odtok krok za krokom:

  • Do výlevky /odtoku/ nasypte približne 2 – 3 polievkové lyžice kypriaceho prášku alebo sódy bikarbóny a 1 lyžicu soli.

  • Zalejte 250 – 350 ml octu /môžete ho predtým zohriať v rýchlovarnej kanvici/.

  • Odtok niečim prekryte a nechajte 10 – 15 minút pôsobiť.

  • Za ten čas si môžete pripraviť vriacu vodu, najlepšie aspoň 500 ml, ale kľudne aj viac.

  • Horúcu vodu vylejte do odtoku a nechajte 1 – 2 minúty pôsobiť.

  • Na koniec prerežte citrón na polovice a vyždímajte šťavu do odtoku drezu. To pomôže odstrániť nepríjemný octový zápach. 

Ak by sa problém s upchatím nepodarilo odstrániť, odporúčame proces viac krát zopakovať.

ako-vycistit-odtok-kuchynskeho-drezu

Tipy a rady ako sa vyhnúť upchatému drezu

  1. Pomôže prevencia. Dôležité je snažiť sa minimalizovať množstvo nečistôt a mastnoty, ktoré sa dostávajú do odpadového potrubia. Odstraňujte väčšie kusy jedla z riadu a tanierov pred umývaním. Vždy používajte sitko, aby sa väčšie nečistoty zachytili a nedostali do sifónu a potrubia.

  2. Pravidelnosť je kľúčom k úspechu. Pravidelné čistenie a údržba drezového odtoku môžu zabrániť nahromadeniu nečistôt. Jednoduché opatrenia, ako je oplachovanie horúcou vodou a použitie prírodných čističov, ako je roztok sódy bikarbóny a octu, vám v tom môžu pomôcť.

  3. Opatrne s tukmi a olejmi. Tuky a oleje majú tendenciu sa zhromažďovať v odpadovom potrubí a upchávať ho. Pozor na to. V žiadnom prípade nelejte mastné zvyšky a oleje do drezového odtoku.

  4. Vlasy sú problém. Našťastie prirodzene viac v kúpeľni ako v kuchynskom dreze. Ak sa do odtoku dostanú, začnú na seba zachytávať mastnotu a všetky ostatné nečistoty. Upchatý odtok je potom len otázka času.

Chcete vedieť ako správne vyčistiť nerezový, granitový či keramický drez, prečítajte si náš článok: Ako správne na údržbu drezu? >>>