Využite zľavu 5% na všetky produkty BLANCO, FRANKE a SCHOCK. KÓD ⇢ ZLV5

Zelené nápady pre modernú kuchyňu, ktoré musíte poznať

Kuchyňa je miesto, kde sa pravidelne stretáva celá rodina, no je to aj miesto, kde sa stretávame s mnohými výzvami udržateľnosti. V tomto článku sa pozrieme na niekoľko tipov, ako môžete pomocou zelenších riešení priniesť udržateľnosť aj do vašej kuchyne.

Vyberajte batériu s integrovaným perlátorom pre úsporu vody

Jednou z najjednoduchších vecí, ako znížiť spotrebu vody v kuchyni, je vybrať kuchynskú batériu s patentovaným perlátorom pre úsporu vody.

Perlátor je malý nástavec na batérií, ktorý redukuje prúd vody a vďaka ktorému voda prúdi pomalšie a tak dochádza k úspore. Ak používate kuchynskú batériu s vhodným perlátorom, môžete ušetriť až desiatky percent litrov, ktoré by ste inak minuli. Preto ak neradi meníte svoje návyky, toto je skvelý spôsob ako znížiť spotrebu vody bez toho, aby ste si to vôbec všimli.

V našom sortimente ponúkame len certifikované batérie s už integrovaným perlátorom, ktorý efektívne znižuje spotrebu vody a tiež tvorbu vodného kameňa. Nemusíte tak riešiť, aký typ batérie vybrať a môžete sa sústrediť len na veci, ako sú materiálové prevedenie a dizajn batérie.

bateria-do-kuchyne-blanco-wega-ii

Zobraziť ponuku úsporných kuchynských batérií >>>

Energeticky úsporné kuchynské spotrebiče

Kuchynské spotrebiče ako rúra, varný panel, odsávač pár, chladnička a iné, sú prirodzene jedným z najväčších spotrebiteľov energie v kuchyni. Moderné spotrebiče sú navrhnuté tak, aby spotrebovali menej energie a pritom stále dokázali poskytnúť maximálny výkon. Ak vymeníte staré spotrebiče za energeticky úsporné modely, môžete v niektorých prípadoch ušetriť až 50% spotrebovanej energie.

V súčasnosti sa na trhu nachádza veľké množstvo energeticky úsporných spotrebičov, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu aj k vašej peňaženke. Ak vám to váš rodinný rozpočet dovoľuje, vyberajte modely s čo možno najvyššou energetickou triedou.

Značky ako Franke, Smeg alebo Lofra ponúkajú ikonické dizajny s dôrazom kladeným na osobitný štýl, detaily, kvalitné materiály, funkčnosť a udržateľnosť. V našej ponuke nájdete širokú škálu kuchynských spotrebičov, od vstavaných moderných až po ikonické retro dizajny, ktoré okrem vzhľadu vynikajú aj výkonom a funkčnosťou.

kuchynske-spotrebice-smeg-1

Zobraziť kolekciu spotrebičov Smeg Classic >>>

Umývačka riadu šetrí čas, vodu aj peniaze

Aj keď sa na prvý pohľad zdá, že umývanie riadu v umývačke je oproti ručnému umývaniu energeticky a spotrebou vody náročnejšie, opak je pravdou. Moderné umývačky riadu sú navrhnuté tak, aby boli čo najefektívnejšie a spotrebúvali čo najmenej vody. Na rozdiel od umývania v kuchynskom dreze, kde môže voda pretekať nepretržite, umývačka riadu má iba jeden plniaci cyklus, čím automaticky spotrebúva oveľa menej vody.

Ak umývačku riadu používate správne, je riadne naplnená a zvolíte vhodný program, môže v istých prípadoch šetriť až 40% vody oproti ručnému umývaniu riadu v kuchynskom dreze. Navyše, pri umývaní v umývačke sa kuchynský riad umýva pri vyššej teplote, čo znamená, že sa dokážete efektívne zbaviť nie len zvyškov potravín ale aj baktérií.

Košové systémy na triedenie odpadu

V dnešnej dobe je produkcia a triedenie odpadu stále viac diskutovaná téma. Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako dosiahnuť v kuchyni poriadok a zároveň byť ekologicky zodpovedný, je mať v kuchyni odpadkový kôš na triedenie odpadu. Triedením odpadu pomáhate znižovať množstvo odpadu, ktoré sa dostáva na skládku, čím prispievate k udržateľnosti a ochrane životného prostredia.

Moderné košové systémy umožňujú triediť odpad podľa kategórií, ako sú napríklad papier, sklo, plasty, bioodpad alebo kov. Niektoré košové systémy umožňujú aj kompostovanie. Týmto spôsobom tak môžete jednoducho spracovať bioodpad a využiť ho ďalej v domácnosti a v záhrade, napríklad ako hnojivo pre rastliny.

Košové systémy sa dajú ľahko zabudovať priamo do kuchynskej skrinky, čo znamená, že nezaberajú žiadne ďalšie miesto a sú prakticky neviditeľné. Tým pádom sú skvelým riešením pre malé kuchyne. V porovnaní s tradičnými voľne stojacími košmi na odpad, sú tak tieto systémy oveľa praktickejšie.

V našej ponuke nájdete kvalitné košové systémy pre všetky typy a šírky kuchynských skriniek, s rôznym usporiadaným a objemom nádob.

kosove-systemy-a-odpadkove-kose-blanco-1

Zobraziť ponuku košových systémov >>>

Ďalšie zelené tipy do vašej kuchyne

  • Zero-waste kuchyňa - snažte sa minimalizovať množstvo odpadu, ktoré vzniká v kuchyni. Napríklad, používajte bavlnené obrúsky namiesto papierových utierok, alebo vymieňajte plastové jednorazové obaly za sklenené nádoby. Využite košové systémy pre triedenie odpadu a snažte sa recyklovať čo najviac materiálov.

  • Kuchynská záhrada - vytvorte si malú záhradku s bylinkami alebo zeleninou priamo v kuchyni. Pestovaním vlastných byliniek tak minimalizujete množstvo, ktoré inak musíte nakupovať v obchode. Navyše zeleň vo všeobecnosti pôsobí pozitívne jak na naše fyzické, tak aj psychické zdravie.

  • Využívajte teplotu vašej rúry na 100% - snažte sa využívať vašu rúru čo najúčinnejšie. Napríklad vypnite rúru niekoľko minút pred koncom pečenia alebo využite teplo, ktoré zostáva v rúre po vypnutí.

  • Neplytvajte zbytočne jedlom - namiesto toho, aby ste vyhadzovali zvyšky jedla, využite ich na prípravu ďalšieho jedla. Napríklad zvyšky zeleniny a mäsa môžete použiť pri príprave polievok alebo šalátov.

  • Vymeňte staré žiarovky - úsporné LED žiarovky majú oveľa nižšiu spotrebu energie a dlhšiu životnosť ako tradičné žiarovky. Pomôžu vám tak ušetriť jak energiu tak peniaze.

zelene-napady-pre-kuchynu

Toto sú len niektoré z mnohých spôsobov, ako môžete vytvoriť z vašej kuchyne udržateľnejšie a zelenšie miesto. Skúste sa inšpirovať a vybrať tie, ktoré sa vám najviac páčia a zodpovedajú vašim potrebám a životnému štýlu.